Stichting 'Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen'
U bent hier: Home

Monument voor nooit vergeten kinderen

Met een aantal lotgenoten hebben we het plan opgevat om een monument voor vroeg overleden kinderen op de Venlose begraafplaats te realiseren. Een plek voor nabestaanden om hun kind te herdenken. Het monument heeft de vorm van een zich vertakkende boom, gemaakt van cortenstaal. De boom staat voor het doorgaan van het leven. De takken dragen hartvormige blaadjes, die de overleden kinderen symboliseren.

Het gaat om honderden kinderen die vanaf ongeveer 1940 tot ongeveer 1980 op de Venlose begraafplaats zijn begraven. Ze kregen een naamloos graf omdat ze niet waren gedoopt. Voor deze kinderen, die geen officieel graf hebben en waarvoor dus ook geen plek is om te gedenken, is het monument bedoeld.

Maar ook voor vroeg overleden kindjes na 1980 waarvoor, door welke omstandigheid ook, geen graf of herdenkingsplek bestaat. Voor die ouders willen wij eveneens de mogelijkheid bieden om een blaadje aan de gedenkboom te bestellen, zodat ook zij een plek kunnen hebben om hun kindje te gedenken.

Nieuws

Bloembakken Bloembakken

4 juni 2021 - Bij het monument zijn onlangs door Hout-Vast twee bloembakken geplaatst. Ook heeft Hout-Vast de banken iets opgehoogd en steviger in de grond verankerd.

Bloemen van Nizza Bloemen van Nizza

20 oktober 2020 - Vorige week is er wereldwijd aandacht besteed aan vroeg overleden kinderen onder de naam Baby Loss Awareness Week. Bloemenzaak Nizza uit Venlo heeft daarvoor een prachtig bloemstukje gemaakt en bij het monument geplaatst. Wij willen hen hiervoor hartelijk danken.

Bankjes bij het Monument voor Nooit Vergeten Kinderen Bankjes bij het monument voor Nooit Vergeten Kinderen

28 juni 2020 - Bij het monument staan nu drie bankjes. Ze zijn gemaakt van hetzelfde hout als de bankjes die bevestigd zijn aan de betonnen fundering. Hout-Vast heeft ze afgelopen week geplaatst. Vanaf de bankjes heeft u zo zicht op de boom en de blaadjes en daarmee is de omgeving rond het monument een completer geheel geworden.

6 Juni 2020 - We hebben met een groep van een twintigtal gezinnen opnieuw een gezamenlijk en gedenkwaardig inhangmoment gehad. Vanwege de coronamaatregelen hadden we een inlooptijd van een uur gepland zodat mensen gespreid konden komen. Het is nog onduidelijk wanneer het volgende inhangmoment is. Dat zal afhankelijk zijn van het aantal nieuw bestelde blaadjes. Wij brengen deelnemers ruim op tijd via een mail op de hoogte als we een datum hebben gepland.

6 April 2020 - Een paar dagen na een mooie onthulling van het monument op 6 maart sloeg het coronavirus toe. Ons voornemen om op 25 april met een nieuw groepje deelnemers de blaadjes in de boom te gaan hangen, moet daarmee komen te vervallen. We hopen nu in juni een ander moment te kunnen plannen maar willen eerst de besluiten van de regering afwachten. Over een volgende datum zullen we u tijdig inlichten en hopen op uw begrip.

Februari 2020 - De bankjes rondom het monument zijn klaar.

De bankjes rondom het monument zijn klaar.

Januari 2020 - Goed nieuws: de boom staat!

December 2019 - Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor het fundament van de boom. Er is een gat gegraven, waarin een mal voor de betonfundering is aangebracht. Hierin is de fundering zelf gestort. Deze zal de komende weken uitharden.

In de tweede week van januari begint Schouren Metaal B.V. met het uitsnijden van de boom, die daarna snel genoeg op de betonnen fundering geplaatst kan worden. I.v.m. de naderende carnavalsperiode en om mensen nog gelegenheid te geven om blaadjes te bestellen, is de officiële opening op de begraafplaats pas op vrijdagmiddag 6 maart om 14.00u. Na het officiële gedeelte, waarbij ook wethouder Sjors Peeters aanwezig zal zijn, volgt er een persoonlijk moment voor familieleden van de overleden kinderen. Ze krijgen dan gelegenheid om samen de blaadjes in de boom te hangen. In de tussentijd bestaat er dus wel al de mogelijkheid om de boom (nog zonder blaadjes) te bekijken en de plek te bezoeken

November 2019 - Begin november is er overleg geweest met de gemeente, Schouren Metaal B.V., de initiatiefnemers en beeldend kunstenaar Monique Bruls om een begin te maken met de bouw van het monument.

Komende tijd gaan medewerkers van de begraafplaats van start met het storten van de betonnen ondergrond op de plek waar de boom komt te staan. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit enkele weken in beslag nemen. Bij vorst en regen zal het storten uitgesteld moeten worden. Daarna moet het beton een tijdje uitharden. Zodra het beton is gestort, begint Schouren Metaal B.V. met het uitsnijden van de boom en kan hij naar de begraafplaats getransporteerd worden, waar hij ter plekke in elkaar wordt gezet.

We willen u graag op de hoogte houden van dit proces a.d.h.v. foto’s en verslagjes..

In de media

Omroep Venlo (feb. 2019)

Omroep Venlo (okt. 2019)

Stichting "Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen"

p/a Nassaustraat 7
5911 BS Venlo

KvK 75875799